27 Ağustos 2009 Perşembe

Bisiklet ile Romantik Yol (Romantische Straße) İkinci Bölüm

Yolculuğumuz boyunca kullandığımız gps rotasına buradan bakabilirsiniz.

View Romatische Strasse in a larger map (Detaylı harita için tıklayın)

Yolla Çıkış, İlk Gün

Füssen – Rottenbuch                                        06 Temmuz 2009

 
Güne sabah saat 5 gibi başlayan sağnak yağmurla başladık. Bekliyoruz… Olurda durur diye. Nihayet yağmurun durduğu bir aralıkta bir çılgınlık hissi ile eşyalarımızı çabucak hazırlayıp bisikletlerimize yükledik ve yola çıktık. Arabamızı bir park alanına park ettik. 10 gün Allah emanet ol sevgili Bici. Böyle diliyoruz çünkü onu normal bir park alanına bıraktık. Olurda bu bölgede yerel bir etkinlik için bu park alanını kullanırlarsa geldiğimizde onu yerinde bulamayabiliriz….
 
IMG_2872IMG_2873  P1020217
PercorsoRS
 
Yolculuğumuz boyunca izleyecegimiz güzergahın harıtasınıda böyle olacak. Romantik yol yolcularına değişik alternatifler sunan bır güzergah. İsteyen bisikletle, isteyen yürüyerek yada araba ile dolaşabiliyor.

IMG_2877İlk günki yolculuğumuz boyunca küçük ve evleri iyi bakımlı, güzel birkaç köyden geçiyoruz. Yol kimi zaman iniş-çıkış kimi zaman da düz. Çadırımız ve kamp malzemelerimizde olunca bisikletler oldukça   ağırlaştılar. İlk başta şansımıza yağmur bastırmadı. Bir ara hafiften çiseledi.

 P1020221   

 
Steingaden’a varmadan önce Wieskirche’de mola verip kiliseyi geziyoruz.
      
IMG_2883P1020224 Yaklaşık 36km yol yaparak bisiklet yolculuğunun birinci günü kamp yerine vardık. Çadırımızı Rottenbuch'da kurduk.  Kamp alanımız sevimli bir yer sakın ve küçük bir gölü var. Resepsionun olduğu yerde ayrıca küçük bir markette var. Su veya içecek bisiler için...
 
 
 
IMG_2881
 
 
141 Hava burada daha iyi yağmur yağdı ama sonra güneş yüzünü gösterdi. Yaşasın:) Yemeğimizi yiyip kasabayı dolaşmak için yürüyoruz. S340aat 6'da heryer kapandığı için kasaba ölü gibi. Geri dönüp bizde artık dinleniyoruz.

 

 

 

 

339 338

 

Ikinci Gün

Rottenbuch - Landsberg am Lech                  07 Temmuz 2009

Rottenburh'da ki kamp yerimizden toplanıp sabah yola çıkıyoruz. Dün gördügümüz ekmek ve tatlılar satan bir pastahanede kahvaltımızı ediyoruz.  Sabah hava fena degildi fakat yolda çok sıkı yağmura yakalandık. Yol boyunca gene küçük kasabalardan geçtik.

Schongau da turizm bürosunda duruyoruz. Yolculuk için gerekli ana yol haritasını Füssen de bulduk ama içeriği daha geniş olan A cycle guide from north to south and south to north isimli bisiklet ile yolculuk için hazırlanmış el kitabını arıyoruz. Ama ne yazikki yok bulamıyoruz. Romantik yolla ilgili basılmış ingilizce, fransızca, almanca, ispanyolca ve italyanca broşürleri turizm ofislerinden bulmak mümkün. Biz aradığımız kitapçığa ancak Ausburg da kavuşabileceğiz.
Germany-9Turizm bürosundan eliboş çıkınca bisikletlerimiz ile yürüyerek şehir içinde bir tur atıyoruz ve ilk türk restauranına rastlıyoruz. Ne yazik ki Türkiyedeki gibi olmayan  iki döner dürüm ve ayran şipariş edip yemeğe koyuluyoruz.
Schongau 1
Schongau 2 Schongau
 
 
 
142Toplam 49km yol yaptık yolun bir kısmı ağır bisikletlerimizle oldukça zorlu idi bu yüzden yürümek  zorunda kaldık. Landsberg am Lech'e ulaştığımızda kamp yerimizi bulduk. Campingpark Landsberg de çadırımızı kuruyoruz. Şehir merkezine yakın değil. İki kişi ve bir çadır için toplam 14.35 euro ödüyoruz. Çadırımızı kurduğumuzda tamamen ıslanmış ve üşümüştük. Hemen bir sıcak duş alıp öğlen yediğimizden artakalan yarım dürümleri yiyip birer sıcak kahve hazırladık ve erkenden uykuya daldık. IMG_2901Gerçekten çok yorulmuşuz. Kamp alanımız sakin bir yerdi. Ormanlık bir alan ve gece gene yağmur yağdı. Çadırımızı bir ağaç altına kurmamız yağan yağmurdan bizi birazda olsa korudu.         
 

Üçüncü Gün.

Landsberg am Lech – Augsburg                      08 Temmuz 2009

Sabah hava gene pek iyi değildi, ama yağmur bastırmadı. Islak çadırımızı ve eşyalarımızı arada bir gözüken güneşle kurutmaya calıştık ve tekrar yola çıktık. Augsburg'a gidiyoruz. İzlediğimiz yol satabilize (asfalt olmayan yol) ve genelde ormanın içinden geçiyor. Arada birde nehirle karşılaşıyoruz. Günboyunca bisikletle katettiğiğmiz yol iniş çıkışlı ama daha rahat.
Augsburg oldukça büyük bir şehir. Önce şehre hızlı bir göz atıp sonra kamp alanına gidiyoruz. Toplam 62 km yol yaparak kamp alanına ulaşıyoruz. Bu arada kamp yerinin yolunu bulamadığımız için otobandan gitmek zorunda kalıyoruz. Dehşet korku... Çadırımızı kurup, duş alıp, şehre gitmek için gerekli yol bilgisinide edindikten sonra tekrar şehir merkezine gidiyoruz. Kamp yerine 10 dakikalık yürüyüş mesafesi sonunda bir otobüs durağı var. Tipik ve oldukça güzel bir restaurant bulup yemek yiyoruz. İsmi Goldene Gans. Oldukça normal bir hesap ödüyoruz iki kişi yemek ve bira 30 euro. Kampa dönüş için otobüs saatini beklerken şehirde gezmeye devam ediyoruz. Sokaktaki insanlar üç grup yani üç farklı dil konuşan insanlara rastlıyoruz. Almanca, türkçe ve italyanca. Hatta bir italyan bayan otobus durağında bize yardımcı oluyor. Akşam otobüs tarifesinde yazan saatte bekliyoruz ama gelmiyor ve mecburen kampa taksi ile dönüyoruz.
 
İşte size küçük bir gezi……..
 
Dördüncü Gün.
Augsburg-Donauwörth                                      09 Temmuz 2009
P1020287_8_9Augsburg Camping Bella Augusta'dan sabah yarı yağmur altında eşyalarımızı toplanıp ayrıldık. Bu kamping de iki kişi ve bir çadır için 14,29 euro para ödedik. Yolumuz dünkü gibi iniş ve çıkışları olan ve  orman içinden nehir eşliğinde giden bir yol. 56 km yaparak Donauwörth'e ulaştık. Yolda bir ara yağmurla karışık dolu bile yağdı ve bir arada güneş çıktı. Şehir küçük ve sevimli bir yer. Bu sefer kamp alanı yolumuza uzak olduğu ve yorgun IMG_2966olduğumuz için ismi Buena Vista olan bir otelde kalıyoruz. İki kisilik oda ve kahvaltı için 44 euro ödüyoruz. Şehir içinde bir tur atıp etrafı geziyoruz. Burada bir Türk marketide görüyoruz. İsmi Frischmark. Buradan çikolatalı gofret alıyoruz. Aylar sonra gene sevdiğiniz birşeyi yemek ne büyük mutluluk… Ve birşeyler atıştırıp hemen uykuya daldık.
 
 
 
 
 
İşte sizler için  yolculuğumuzdan küçük bir gösteri.
 
 

Beşinci Gün.

Donauwörth-Nördlingen                                  10 Temmuz 2009

IMG_2994 Bugün güneşli birgün. Otelimizde sıkı bir kahvaltı edip bisikletlerimizi hazırladık.  Hava ilk başta oldukça güzel idi. Sadece rüzgar gidiş yönümüzle ters doğrultuda olduğundan bizi oldukça zorladı. Yol iniş ve çıkışlardan oluşuyor. Normal güzergah elimizdeki rotaya göre 35 km idi. Fakat bir ara yolumuzu kaybettik ve fazladan 3 km daha yol katettik ve bugün yaklaşık 39 km yol yaptık. Yolda gene küçük kasabalardan geçtik. Sonuçta Nördlingen'e ulaştık.  Yol boyunca, kuzeye doğru gittikçe kasabalar daha güzelleşiyormuş.P1020298 Kuzeyden güneye giderken ise dağların yükselişi ile manzara daha güzelleşiyormuş. Nordlingen’e ulaşıyoruz.
 
 
 
 
P1020314_5_6Şehrin giriş kapısına yakın Gasthof Schwarzes Lamm isimli bir otele yerleşiyoruz. İki kişilik bir oda ve kahvaltı için 48 euro ödüyoruz. Oda da duşu var ama wc odanın dışında. Duş alıp şehri dolaşmaya çıkıyoruz. Nordlingen eski bir meteoridin düştüğü alanın merkezine kurulmuş. Meteorit düştüğünde 1km derinliğinde, 12 km genişliğinde ve 25 km çapında bir krater açmış. Hiroşima'ya atılan atom bombasının 250 000 katı büyüklüğünde bir enerji açığa çıkmış. Avrupadaki en büyük kratermiş. Şehrin çevresi bir duvar ile çevrili. Artık görmeye alıştığımız güzel evlere burada da rastlıyoruz. Kasabada saat 7 ye kadar oldukça canlı bir hayat var. Sonrasında caddeler biraz tenha. Akşam yemeğiden önce gezinirken önce bir wusthell yani sosis ve bir bira atıştırıyoruz. Akşam yemeğinde ise buradaki bir Türk restaurantında döner ve lahmacun yiyoruz. Ayran içiyoruz. Sonrasında şehri çevreleyen surlarda bir yürüyüş yapıp otelimize geri dönüyoruz. Dinlenme vakti...
 
İşte size başka küçük bir gezi…..
 

Altıncı Gün.

Nördlingen-Dinkelsbühl                                 11 Temmuz 2009

IMG_3038 Sabah 7.45 gibi uyandık ve eşyalarımızı topladık. Kahvaltımızı ediyoruz. Nördlingen de pazar kurulmuştu. Şehrin içinde son bir tur ile yola koyuluyoruz. Söylenenlerın aksine gün güneşli ve sıcak değildi. Üstümüzü o yüzden iyice giyinmiştik. Yolumuz bugün gene kasabalardan geçiyordu bir kısmıda ormanlık araziden. Genel olarak yol taşlıktı ve yol almak o yüzden biraz daha zordu. Yolumuz bugün oldukça inişli ve bol çıkışlı idi. Allahtan yağmur ve rüzgar yoktu. Bacaklarımız gene bir hayli yoruldu. Bugün yaklaşık toplamda 300 m tırmanmışız. P1020324 Dinkelsbühl'e ulaştık. Haritada toplam yol 38 km olarak gözüküyordu. Ama kamp alanına vardığımızda bisikletin pc'si 41 km gösteriyordu. Kamp alanı hemen şehri geçince merkeze yaklaşık 1.5km uzaklıkta. Yürürseniz 30 dk. sürüyor. Kampingin adı Campingpark Dinkelsbühl. Resepsiyon saat 15:00' de açıldığı için bir buçuk saat bekledik. Bir gece iki kişi ve çadır için toplam 15,75 euro ödüyoruz.Sonra çadırımızı kurup duş alıp çamaşırlarımızı kampingin çamaşır makinesinde yıkadık. Şansımıza güneş çıkmıştı. P1020331Kamp alanında ayrıca kurutma makinası ve elektirikli ocakta var tabi hepsi P1020349ücretli. Ayrıca bir göl ve çeşitli oyun alanlarıda mevcut.  Şehri dolaşmaya gittik. Bazı dükkanlarda saat 18' de  bazıları ise cumartesi olduğu için saat 14' de kapanmışlardı. Şehir gene tenha idi. Görmeye artık alıştığımız evler ve şehri çevreleyen surlar vardı. Kampa dönüp yemek yedik ve dilenmeye geçtik.
 
İşte sizler için küçük bir tur.
 

Yedinci Gün.

Dinkelsbühl-Feuchtwangen                            12 Temmuz 2009
P1020350Sabah gene kapalı bir hava ile güne başladık. Eşyalarımızı bisikletlere yerleştirdiğimizde ise yağmur tekrar başlamıştı. Yola çıktık. Yolumuz gene iniş çıkışlardan oluşuyordu. Yol boyunca Romantık yol tabelalarını takip ederken elimizdeki gps rotasından bır ara çıktık. Tabelaler bizi büyükçe bir gölün yakınına ve sonrada küçük başka bir kasabaya P1020363götürdü. Sonraki durağımız Rothenburg olacaktı. Ama 27 km sonra  Feuchtwangen'e ulaştığımızda artık yol devam etmeyip geri dönmeye karar verdik. Hava durumu bir türlü düzelmek bilmiyordu. Romantik yolda yolculuğun bir başka alternatifide otobüs. Bu otobüsler hergün belli saatlerde şehirlerden geçiyorlar ve hem yolcu IMG_3085alıp hemde mevcut yolcularının şehri dolaşmasına imkan sağlıyorlar. Ayrıca bu otobüslerin arka kısımlarında özel olarak bisiklet taşımak için bir bölmede mevcut. Turist bürosunun açılmasını bekleyip otobüs hakkında bilgi aldık.  Bir otel bulup sonra şehri dolaştık.  Turizm bürosunda oldukça yardım sever genç bir görevlinin yardımı ile olabildiğince ekonomık bir otel seçmeye çalıştık otelin ismi Gasthaus Schöllmann. Romantik yoldaki maceramiz ne yazikki hava kosullarindan dolayı burda sona erdi. 
 

Sekizinci Gün.

Feuchtwangen-Füssen Dönüş Yolu                  13 Temmuz 2009

IMG_3088 Saat 8'de uyandık. Sabah gözümüz gene gökyüzüne dönüktü. Gene kararsız bir hava ile güne başladık. Kararsız diyoruz çünkü bir güneş çıkıyor bir yağmur… Kahvaltımızı edip eşyalarımızı topladık. Bisikletlerimizi otele bıraktık. Otobüsümüz saat 11.45' de idi ve yeniden bir daha şehir turu yaptık. Feuchtwangen da gezinirken birde “Türk Kültür Evi” görüyoruz. Otobüsle Dinkelsbühl' de 10 dk. Nördlingen' de 15 dk. Augsburg' da 20 dk. mola vererek kasabaların görmediğimiz yerlerinide gezerek yola devam ettik. Nördlingen' de şehrin merkezindeki kuleye tırmandık. Friedberg,  Münih, Ettal, Oberammergau, Wieskirche, Steirgaden ve bizim için son durak olan Shwangau. SonP1020367 durağa saat 18:45' de vardık. Yolculuk ücreti bindiğiniz ve ineceğiniz şehre göre değişiyor.  Biz toplam 132 euro ödedik. Şöförümüz oldukça neşeli biri idi. Yol boyunca kasabalara yaklaştıkça bize bilgilendirici kasetlerde çalıyordu. Shwangau’ a vardığımızda eşyalarımızı bisikletlere tekrar yükleyip arabamızı park ettiğimiz ve kamp yapacağımız Brunnen Campıng e doğru yola çıktık. Kamping geçen seferkinden  çok daha kalabalıktı. Çadırımızı kurup arabamızı park ettık ve dinlenmeye geçtik. Böylelıkle  IMG_3099yoluculuğumuzun ikinci bölümüde ne yazikki bitmiş oldu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Son bir gezi daha…