27 Mart 2009 Cuma

Ussolo, Prazzo

15 Mart 2009

Hava sıcak güneşli yaklaşık 15 C’den fazla. Baharın geldiğini müjdeler gibi..

Bu sefer yolumuzu Ussolo’ya çeviriyoruz. Henüz karlar erimeden kayak yapmaya gitmek istiyoruz. Bu sene kuzeybatı İtalya’ya oldukça çok kar yağdı. Bize bütün bu karlar hiç erimeyecekmiş gibi gelirken, güneşin yüzünü gösterdiği bütün bölgelerde hızlı bir erime başladı. Ee bu durum Davide gibi Scialpinismo’da iyi kişiler için şu anda bir sorun teşkil etmiyor. Ama Ayşın gibi hayli amatörler yada erken yaşta anne ve babaları ile dağların keyfini arabalarında süren küçük yol arkadaşları için kayak mevsiminin biteceğini gösteriyor. Çünkü kayakla geçilen yolların çoğunda da karlar erimeye başlamış durumda.


View Larger Map

 

IMG_1753

 

Uzun lafın kısası tekrar yola koyuluyoruz. Hareket noktamız “Dronero”. Yaklaşık araba ile 1 saat yol alıyoruz. Ussolo’yu geçtikten sonra önümüze çıkan birkaç dağ evinin bulunduğu ve karın başladığı noktada arabalardan inip hazırlanmaya başlıyoruz. Bu sefer grubumuz 6 yetişkin ve 2 ufaklıktan oluşuyor. Kayaklarımızı giyip çantaları sırtlanıyoruz.

 

 

 

IMG_1739IMG_1749

IMG_1754

 

Yol boyunca kışın yanlızlığı içine bürünmüş bir kaç dağ evini geçiyoruz. Yazın ve belkide baharın gelişi ile bu yanlız evlerde tekrar şenlenmeye başlıyacak. Güneş etkisini burada da göstermiş. Yoldaki kar miktarı oldukça az ve minik minik şelaleler görüyoruz.



IMG_1757 

Yaklaşık bir-bir buçuk saatlik yürüyüşten sonra haritadaki C noktasına ulaşıyoruz. Çok fazla olmasada bir rüzgar var. Kuytu bir köşede, bir dağ evinin koruması ardında sandiviçlerimizi atıştırıyor ve sohbet ediyoruz.



IMG_1748

 

 

Çevrede bizim dışımızda birçok kayaklı ve kar ayakkabılı yürüyüşçü var. Dönüş yolu her zamanki gibi çabuk bitiyor. Geri inmek çıkmaktan her zaman daha hızlı:)

 

15 Mart 2009 Pazar

Monte Crosetta, Castelmagno

7 Mart 2009

Güneşli bir cumartesi bu sefer oldukça erken bir saatte kalkıp hazırlanmaya başlıyoruz. Günümüzü beraber geçireceğimiz arkadaşlarımızla buluşup, yürüyüşe başlayacağımız “Santuario San Magno” doğru yola çıkıyoruz. Hareket noktamız Caraglio. Araba ile yaklaşık bir saatlik yollumuz var.


View Larger Map

Bugün daha kalabalığız. İki grup halinde Santuarıo San Magno’ya ulaşıyoruz. Birinci grup bizim grup. Ayşın dışında ekipmanherkez kayakları ile tırmanacak. Ayşın ise “kar ayakkabısı” yada diğer adı ile “raket” ile yürüyecek. İkinci grup biraz daha geç hareket ediyor hepsi kar ayakkabısı ile tırmanıyor. IMG_1696

 

 

 

Geçen hafta içinde şehir merkezine yağmur, dağlara ise yeni taze kar yağdı. Eee kayakçılar için bu fırsat kaçmaz :)

Yürüyüş rotamızdan yeni yağan kardan sonra kimse geçmemiş durumda. O yüzden ilk patikayı birinci grup açıyor. Cuma günü tekrar güneş yüzünü gösterdiği için kar biraz yumuşamış ilk güzelliğini kaybetmiş. Kar ayakkabıları ile tırmanmak o yüzden daha zor :(

P1010717

P1010697

 

Bu sefer yeni bir yol arkadaşlarımız var! Margo:)

 

 

 

 

IMG_1700

 

Saat 10 gibi tepeye Monte Crosetta’ya ulaşıyoruz. Böylelikle 433 m’lik bir tırmanışı bitiriyoruz.

 

 

 

 

 

IMG_1708P1010700

Güneş etkili. Ama güneş kremimiz yanımızda. Biz tepeye ulaştıktan sonra ikinci grubunda tırmanışa geçtiğini görüyoruz. Aramızda enerjik olan arkadaşlarımız belli bir seviyeye kadar kayarak inip tekrar tırmanıyor. Bize bu kadar yeter :D

IMG_1716İkinci grup da yanımıza ulaşınca yemek faslına başlanıyor. Biraz keyiften sonra birinci grup aşağı doğru harekete başlıyor. Kayaklarla kaymak keyifli, ama kar pek güzel değil. Kar ayakkabıları ile kendinizi aşağıya doğru salıvermek daha keyıfli. Güzel bir yürüyüş sohbet ve güneşlenme. Haftasonu dinlenmenin en güzel yollarından biri. Eve gelince fark ediyoruz ki daha yaz gelmeden bizim yüzümüzün rengi değişmeye başlamış bile… :D

P1010709

6 Mart 2009 Cuma

Santuario di Vicoforte Mondovi ve La grotta di Bossea

01 Mart 2009

Hava yağışlı ve bugün ne yapabileceğimizi 1düşünüyoruz. Davide çevreyi keşif turlarından birini yapmamızı önerıyor. Bence herşey olabilir:) Sonuçta onunda yıllar önce taa çocukken bir okul gezisinde gittiği Bossea mağrasına ve Vicoforte’ deki dünyanın en büyük “eliptik” kubbeli kilisesini görmeye gidiyoruz. Hareket noktamız Cuneo. Şehirden çıkarken yoğun bir sis kümesi bizi içine alıyor. Yağış ve çevredeki tarlalar üzerindeki hava katmanı sisten bir duvar oluşturmuş.


View Larger Map

Yarım saat sonra ilk durağımız Santuario di Vicoforte’ ye varıyoruz. Kilisenin içinde bir kısmı parmaklıklarla kapatılmış. Bir kaç foto çekip çıkıyoruz. _DSC5873

_DSC5879_80_81 IMG_1643 3

İtalya’da şehir içinde konforunuzu sağlayan en güzel şeylerden biride portici ler. Hava iyi yada kötüde olsa rahatça dolaşmanızı sağlıyor.

4 Sonra hızlı bir şekilde ikinci durağımıza hareket ediyoruz. Le grotta di Bossea yani Bossea mağrası. İtalyanın 3’cü en büyük mağrasıymış ve turizme açık. Günün belli saatlerinde turlar düzenliyorlar. Bizde bu turlardan saat 14:00’dekini yakalıyoruz. Bizim gibi içeriye girmeyi bekleyen yaklaşık 10 kişi var.

Rehberimiz eşliğinde içeri giriyoruz. Tur sırasında mağranın içinde toplam 2km yol yürüyoruz. 1km gidiş, 1 km dönüş. Mağranın hemen girişinde coşkun bir nehir sesi sizi karşılıyor. Gerçekten oldukça güçlü akıyor. Gezi boyunca bize eşlik ediyor.

_DSC5894_DSC5900

5 6

Mağrada bu arada bilimsel çalışmalar sürüyormuş. Uzaktan ölçüm istasyonlarınıda görüyoruz. Yapılan çalışmalar sırasında 50 kadar büyüklü küçüklü canlı türü bulunmuş mağrada. Ayrıca halen daha gelişen değişik türde sarkıt ve dikitleri seyrediyoruz.

_DSC5898Belli bir noktada artık duruyoruz, çünkü daha ilerisi sadece bilim adamları için açıkmış. Böylece şelale gezinin son noktası oluyor.

_DSC5911

Yaklaşık bir buçuk saatlik gezinin ardından dışarı çıkıyoruz. Mağra ile ilgili daha fazla bilgi almak isteyenler için iste bir adres.

http://www.grottadibossea.com/index/index1280x1024/index1280x10244.htm

Şimdiden bizden iyi geziler …

4 Mart 2009 Çarşamba

Sodani SAMPEYRE – ITALYA


28 Şubat 2009

İtalya'nın kuzey batısındayız. Güneşli bir kış günü yapılabilecek en güzel aktivitelerden biri dağa gitmek. Bizde bu güzel haftasonunu arkadaşlarımızla böyle geçirmeye karar verdik ve sabah saat 9:15'de Cuneo'dan yola koyulduk. Hedefimiz Sampeyre yakınındaki Sodani'ye ulaşmak. Yolculuk güzergahı için bilgiye aşağıdaki haritadan ulaşabilirsiniz.



Yolda ev yapımı peynirleri ile meşhur Melle'den geçiyoruz. Melle'de küçük ama mudavimlerinin iyi bildiği peynirciler var. Bu dükkanları yolda görmek çok kolay değil ama size bir isim verebiliriz. "Roggero" bunlardan biri.


Yola devam ettiğinizde Sampeyre merkezinde Sodani tabelasını izliyoruz. Yol üstünde birde kayak merkezi var. Teleferik (Seggovia İtalyanca) yazısı ve bir sürü park halindeki araba size size kayak merkezini gösteriyor. Biz yola devam ederek biraz daha yukarılara tırmanıyoruz. Arabamız ile ne kadar tırmanabilirsek. Çünkü dağ yolları genellikle kış döneminde kapalı oluyor. Belli bir yere kadar araba ile gerisinide yürüyerek yada kayaklarınızla aşmak zorundasınız.

Arabamızı park edip hazırlanmaya başlıyoruz. Ayşın için kayak yeni bir spor ve daha öğreneceği çok şey var. Eğer bir çocuğunuz varsa ve kayak yapmasını istiyorsanız onu erken yaşta kursa yollayın. Emin olun belli bir yaştan sonra bazı şeyleri öğrenmek hiçte o kadar kolay olmuyor :(
Burası yeni "Scialpinismo" öğrenenler için iyi bir yer. Scialpinismo dağcılığın ve kayağın karışımı ve biraz daha kalifiyesi. Yani scialpinismo yapanlar pist kayaklarından biraz daha farklı kayaklar kullanarak dağa tırmanıyorlar ve sonra pist olmayan, ama iniş için uygun yerlerden kayarak aşağıya iniyorlar.
Yol kışın kar dolayısıyla kapandığından yoldan tepeye doğru kayaklarımızla tırmanışa geçiyoruz. Karla kaplı yoldan daha önce kar arabası geçmiş bu yüzden oldukça az engebeli.
Arkadaşlarımız çocuklu ailelere bir örnek. İki kızları var biri 3 yaşında diğeri ise daha 7 aylık. Bu iki ufaklık anne ve babalarının çektiği özel çocuk arabası içinde keyiflerini sürerek etrafı seyrediyorlar.

Hava güneşli ve oldukça sıcak. Keyifle sohbet ederek yukarıya tırmanıyoruz.

Bu esnada iki kere kayak merkezinin pistinden geçiyoruz.
Sakin bir tempo ile yaklaşık 2 saat yürüdükten sonra tepeye ulaşıyoruz. Çevrede bir kaç dağ evi var. Ama evlerde kimsecikler gözükmüyor. Kendimize karsız ve kuru bir yer bulup öğlen yemeklerimizi atıştırmaya başlıyoruz.
Bir kaç saat dinlenip, güneşlenip, sohbet ettikten sonra inişe geçtik. Çıkarken 2 saatte aldığımız yolu inişte yarım saatte döndük. Tekrar kayaklarımızı ve diğer ekipmanlarımızı arabaya yükleyerek şehre geri dönüyoruz.

Hoşgeldiniz.


Hayat Bir Yolculuktur, Yolculuk Eden İki Kere Yaşar…






Hayatımı
z bazen planlı bazende doğaçlama olarak akıp gidiyor. Ama sözkonusu eğer yeni bir yolculuk ise gelen olarak hepimiz gidilecek yer hakkında az yada çok araştırma yaparız. Günümüzün en hızlı ve cömert bilgi kaynağı internet. İşte bizim bu düşünceden yola çıkarak gördüklerimizi ve deneyimlerimizi keyifli bır şekilde eski ve yeni dostlarla paylaşmak için bir web sayfası oluşturmaya karar verdik.

Haydi yolculuğa…

2 Mart 2009 Pazartesi

Merhaba

Pek yakında ilk maceramızla burada olacağız.
Lütfen gene gelin. :)