6 Mart 2009 Cuma

Santuario di Vicoforte Mondovi ve La grotta di Bossea

01 Mart 2009

Hava yağışlı ve bugün ne yapabileceğimizi 1düşünüyoruz. Davide çevreyi keşif turlarından birini yapmamızı önerıyor. Bence herşey olabilir:) Sonuçta onunda yıllar önce taa çocukken bir okul gezisinde gittiği Bossea mağrasına ve Vicoforte’ deki dünyanın en büyük “eliptik” kubbeli kilisesini görmeye gidiyoruz. Hareket noktamız Cuneo. Şehirden çıkarken yoğun bir sis kümesi bizi içine alıyor. Yağış ve çevredeki tarlalar üzerindeki hava katmanı sisten bir duvar oluşturmuş.


View Larger Map

Yarım saat sonra ilk durağımız Santuario di Vicoforte’ ye varıyoruz. Kilisenin içinde bir kısmı parmaklıklarla kapatılmış. Bir kaç foto çekip çıkıyoruz. _DSC5873

_DSC5879_80_81 IMG_1643 3

İtalya’da şehir içinde konforunuzu sağlayan en güzel şeylerden biride portici ler. Hava iyi yada kötüde olsa rahatça dolaşmanızı sağlıyor.

4 Sonra hızlı bir şekilde ikinci durağımıza hareket ediyoruz. Le grotta di Bossea yani Bossea mağrası. İtalyanın 3’cü en büyük mağrasıymış ve turizme açık. Günün belli saatlerinde turlar düzenliyorlar. Bizde bu turlardan saat 14:00’dekini yakalıyoruz. Bizim gibi içeriye girmeyi bekleyen yaklaşık 10 kişi var.

Rehberimiz eşliğinde içeri giriyoruz. Tur sırasında mağranın içinde toplam 2km yol yürüyoruz. 1km gidiş, 1 km dönüş. Mağranın hemen girişinde coşkun bir nehir sesi sizi karşılıyor. Gerçekten oldukça güçlü akıyor. Gezi boyunca bize eşlik ediyor.

_DSC5894_DSC5900

5 6

Mağrada bu arada bilimsel çalışmalar sürüyormuş. Uzaktan ölçüm istasyonlarınıda görüyoruz. Yapılan çalışmalar sırasında 50 kadar büyüklü küçüklü canlı türü bulunmuş mağrada. Ayrıca halen daha gelişen değişik türde sarkıt ve dikitleri seyrediyoruz.

_DSC5898Belli bir noktada artık duruyoruz, çünkü daha ilerisi sadece bilim adamları için açıkmış. Böylece şelale gezinin son noktası oluyor.

_DSC5911

Yaklaşık bir buçuk saatlik gezinin ardından dışarı çıkıyoruz. Mağra ile ilgili daha fazla bilgi almak isteyenler için iste bir adres.

http://www.grottadibossea.com/index/index1280x1024/index1280x10244.htm

Şimdiden bizden iyi geziler …

Hiç yorum yok: